W procesie biosyntezy kwasów tłuszczowych biorą udział witaminy:
PP, kwas pantotenowy, biotyna
Pytanie 63
Wskaż zdanie fałszywe dotyczące acetooctanu:
jego gromadzenie we krwi prowadzi do kwasicy oddechowej
Pytanie 64
Zaznacz zdanie prawdziwe dot. dolicholu:
wszystkie powyższe zdania są prawdziwe
Pytanie 65
5-lipooksygenaza katalizuje powstanie:
5-HPETE i lipoksyn
Pytanie 66
Wolne kwasy tłuszczowe w elektroforezie lipoprotein
mogą być widoczne jako dodatkowy prążek powyżej frakcji HDL
Pytanie 67
Kwasy żółciowe w odróżnieniu od hormonów steroidowych mają:
dłuższy, bo pięciowęglowy łańcuch boczny przy C17
Pytanie 68
Inhibicja PCSK9
powoduje zwiększony wychwyt LDL, co prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu w surowicy
Pytanie 69
Wolno reagująca substancja anafilaksji (SRS-A) jest mieszanina leukotrienów:
C4, D4, E4
Pytanie 70
Przekształcenie acetooctanu do acetonu to
nieenzymatyczna dekarboksylacja
Pytanie 71
Zaznacz zdanie prawdziwe:
kwasy żółciowe w enterocycie aktywują receptor FXR, który nasila synteze FGF19, który poprzez receptor FGFR4 na powierzchni hepatocyta obniża ekspresję Cyp7A1
Pytanie 72
Wspólną powtarzalną jednostką w tworzeniu się struktury cholesterolu i witaminy A jest:
izopren
Pytanie 73
Wskaż zdanie fałszywe o β-oksydacji:
może przebiegać w warunkach beztlenowych
Pytanie 74
Spożycie dużej ilości GLA prowadzi do:
wzrost wbudowywania do błon DGLA, co prowadzi do spadku syntezy prostaglandyn prozapalnych
Pytanie 75
Źródłem NADPH do biosyntezy kwasów tłuszczowych nie jest:
dehydrogenaza mleczanowa
Pytanie 76
Inhibicja CETP prowadzi do:
wzrostu HDL i spadku LDL
Pytanie 77
Enzymy uczestniącze w B-oksydacji należące do oksydoreduktaz:
Mężczyzna trójglicerydy >2000, głównie chylomikrony, przewlekłe zapalenie trzustki, prawdopodobnie niedobór:
lipazy lipoproteinowej
Pytanie 79
U pacjenta z cukrzycą typu II i insulinoopornością może dochodzić do:
powstawania w mięśniach nadmiaru acetylo-CoA oraz NADH
Pytanie 80
Chromatograficzna analiza kwasów tłuszczowych wyizolowanych z pewnej linii zmutowanych komórek wykazała praktyczny brak kwasu oleinowego i palmitooleinowego. W tej samej próbce występował w normalnej ilości kwas palmitynowy. Defekt, którego z wymienionych białek najprawdopodobniej
prowadzi do braku tych dwóch kwasów tłuszczowych: