Pytania i odpowiedzi

T10: Kelner

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test z kompetencji zawodowych z odpowiedziami. Test egzaminacyjny "Organizacja usług gastronomicznych" Arkusz testowy Styczeń 2019, Kwalifikacja T10
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 3588 razy
Pytanie 1
Przestawiony w tabeli opis wskazuje, że podczas przyjęcia zasiadanego zastosowano obsługę serwisem
rosyjskim
Pytanie 2
Oficjalne toasty na przyjęciach okolicznościowych wznoszone są
winem musującym
Pytanie 3
Zakładami gastronomicznymi typu zamkniętego są
stołówki i bufety pracownicze
Pytanie 4
Termin lunch roboczy w gastronomii międzynarodowej oznacza
obiad
Pytanie 5
Planując menu na przyjęcie weselne należy przede wszystkim wziąć pod uwagę
sezonowość i dostępność surowców
Pytanie 6
Przedstawiony piktogram informuje, że restauracja
przystosowana jest dla osób niepełnosprawnych ruchowo
Pytanie 7
Ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi przyjęcia bufetowego dla 160 gości, jeżeli na jednego kelnera przypada dziesięciu gości?
16 kelnerów
Pytanie 8
Aplikacja ServerPaging System zawarta w systemie LRS służy do bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
kelnerem a kucharzem
Pytanie 9
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 16 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu obiadowego wynosi 31,00 zł, a zakład udzielił 20%rabatu od kwoty końcowej?
396,80 zł
Pytanie 10
Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy należy zaplanować przy jednoczesnej ekspedycji 2 200 porcji napoju, jeżeli jedna porcja tego napoju ma pojemność 200 ml?
22 szt.
Pytanie 11
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego wiedząc, że koszt surowca wynosi 2,00 zł, a marża 300%.
8,00 zł
Pytanie 12
Cena gastronomiczna brutto jednej porcji zestawu warzyw grillowanych wynosi 12,00 złotych.Oblicz wysokość marży, jeżeli koszt zakupu surowców potrzebnych do sporządzenia 10 porcji tej potrawy wynosi 30,00 złotych.
300%
Pytanie 13
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
30 dni
Pytanie 14
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile litrów zupy krem z cukinii należy sporządzić na przyjęcie dla 80 osób.
16,00 litrów
Pytanie 15
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
50 sztuk
Pytanie 16
Którą konfigurację ustawienia stołów konferencyjnych przedstawiono na rysunku?
klasową
Pytanie 17
Ile zimnych i ciepłych przekąsek należy zaplanować dla jednego gościa na przyjęcie koktajlowe?
5-7 przekąsek zimnych i 2-3 przekąski gorące
Pytanie 18
Na rysunku przedstawiono
podgrzewacz do potraw
Pytanie 19
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji wina o pojemności 100 ml, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a podatek VAT23%
3,69 zł
Pytanie 20
Które sztućce należy przygotować do konsumpcji przedstawionego na rysunku deseru?
widelec stołowy średni, łyżkę stołową średnią