Nauka

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
żel
galareta
koloid
zol
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
fruktoza i glukoza
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
skrobia i dekstryny
tylko glukoza
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
mydła
sole glicerolu
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
produkty jełczenia np. kwas masłowy
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
kationowe, anionowe
obojnacze i amfoteryczne
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
z większych wakuoli
komórek hydroinicjalnych
małych wodniczek
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
występuje zawsze w białkach roślinnych
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
brak rozpuszczalności w wodzie
punkt izoelektryczny aminokwasów
dobra rozpuszczalność w wodzie
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia