Nauka

Mąka - test

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Jakie mąki zaliczamy do mąk żytnich?
chlebowa
razowa
durum
sitkowa
graham
tortowa
Pytanie 2
Ile wynosi zawartość procentowa tłuszczu w mące?
1%
2, 5%
3%
2%
1, 5%
Pytanie 3
Jaka substancja białkowa nadaje ciastu elastyczność i gąbczastą strukturę?
gluten
gluteina
gliadyna
lizyna
Pytanie 4
Ile należy przechowywać mąkę żytnią?
4 miesiące
3 miesiące
5 miesięcy
Pytanie 5
Do jakich mąk zaliczana jest mąka durum typ 1750 ?
mąki pszenne
mąki żytnie
mąki makaronowe