Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 65
specyficzność podpuszczki jest w odniesieniu do:
ph
temperatura
napowietrzenie
starter
Pytanie 66
Ficyna to enzym :
bakteryjny
roślinny
grzybowy
mikrobiologiczny
Pytanie 67
Podłoże sojowe wykorzystuje się w produkcji:
cefalosporyny C
penicyliny G
streptomycyny
cefamycyny
Pytanie 68
Aktywność karbamylazy i hydantonazy o odpowiedniej specyficzności wykorzystuje się do otrzymywania:
kwasu itakonowego
L-Glu
D- aminokwasów
semisyntetycznych penicylin
Pytanie 69
Który z poniższych mikroorganizmów jest dobrym źródłem enzymów koagulujących?:
Rhizomucor mienei
Bacillus subtilis
Aspergillus oryzae
Penicillium expansium
Pytanie 70
Która z poniższych odpowiedzi jest poprawna?
prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu zostaje osiągnięty poprzez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu zagrożeń
bakteriocyny są aktywowane głównie w stosunku do bakterii grm ujemnych
Produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w warunkach beztlenowych w zemulgowanych środowiskach
tzw. liczba Kolbacha jest jednym z parametrów jakości stanu browarniczego i dotyczy siły amyliolitycznej
Pytanie 71
. Reakcje hydroksylacji steroli przeprowadzają:
oksygenazy o funkcji mieszanej
oksydazy o funkcji mieszanej
monohydratazy
peroksydazy
Pytanie 72
. Do biotechnologicznej produkcji rozpuszczalników wykorzystać można:
Clostridium acetobutylicum
Leuconostoc messenteroides
Azotobacter vinelandil
Aspergillus itaconicus