Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Który z polisacharydów jest produkowany drogą biologiczną, z wykorzystaniem gatunku bakterii fermentacji mlekowej?
ksantan
dekstran
gellan
pullulan
Pytanie 50
W skład rolniczej szczepionki wzbogacającej stosowanej w warzywniku wchodzi
Rhizobium sp.
Bacillus sp.
Pseudomonas sp.
. Azotobacter sp.
Pytanie 51
Aromaty identyczne z naturalnymi to...
substancje smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze chemoenzymatycznej o właściwościach naturalnych substancji modelowych
związki smakowe i zapachowe o właściwościach związków naturalnych, ale otrzymywane na drodze konwersji enzymatycznej syntetycznych substratów
związki smakowe i zapachowe otrzymywane na drodze syntezy chemicznej o identycznych właściwościach jak te ze źródeł naturalnych
. substancje otrzymywane ze źródeł naturalnych z wykorzystaniem biotransformacji naturalnych substratów
Pytanie 52
. W procesie produkcji L-Glu stosuje się podłoże hodowlane suplementowane ...
biotyną
pirodoksyną
kwasem pantotenowym
. tiaminą
Pytanie 53
Do hydrolizy laktozy w serwatce nadawać sie będzie...
laktaza z Candida utilis
. beta-galaktozydaza z Aspergillus oryzae
laktaza z Kluyveromyces fragilis
beta-glukanaza z Aspergillus oryzae
Pytanie 54
Producentem enterobaktyny są..
pleśnie
beztlenowe bakterie przetrwalnikujące
bakterie jelitowe
tlenowe bakterie przetrwalnikujące
Pytanie 55
Proces fermentacji alkoholowej nie jest wykorzystywany w produkcji...
kumysu
octu winnego
kwasu itakonowego
kefiru
Pytanie 56
Proces biotechnologiczny, w którym stosuje się enzym należący do liaz to
produkcja D-Ser
otrzymywanie L-tert-Leu
produkcja D-Phe
otrzymywanie L-Asp