Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 41
. Starter wykorzystywany w produkcji zsiadłego mleka jest ...
wielokulturowym zakwasem z przewagą Lactobacillus
. starterem mieszanym z przewagą paciorkowców
. starterem monokulturowym opartym o Streptococcus
monokulturowym zaszczepem opartym o oktwywność Lactoccocus
Pytanie 42
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
. produkcja SCP z węglowodorów odbywa się w środowisku beztlenowym
pseudobaktyna to rodzaj sideroforu
sztuczne komórki wykorzytywane są do otrzymywania substytutów krwi
. Rhizopus arrhizus ma wysoką aktywność enzymów z grupy oksygenaz
Pytanie 43
Który z poniższych związków nie jest cytotoksyczny?
adrianomycyna
L-asparaginaza
antybiotyki nukleozydowe
cefoksytyna
Pytanie 44
Które z poniższych zdań nie jest prawdą?
elementem szczepionki podjednostkowej przeciw wirusowi HSV jest fragment otoczki wirusowej
ze względu na brak możliwości replikacji w komórkach gospodarza, wirusowe szczepionki podjednostkowe pozbawione są patogenności
antygen będący składnikiem szczepionki podjednostkowej musi miec odpowiednią konformację
szczepionki podjednostkowe wywołuja bardzo silną odpowiedź immunologiczną, więc w ich składzie nie stosuje się adiuwantów
Pytanie 45
Humulon i lupulon są to …
związki występujące w chmielu
garbniki chmielowe
gorzkie żywice powstające podczas słodowania w ziarnie jęczmienia
olejki eteryczne
Pytanie 46
Zawartość, którego z poniższych związków świadczy o starzeniu się chmielu?
gamma-kwasów
beta-kwasów
alfa-kwasów
myrcenu
Pytanie 47
Terapia genowa ex vivo
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
polega na podaniu preparatu do naczyń krwionośnych, które zaopatrują narząd docelowy
bardzo dobrze sprawdza się w przypadku komórek macierzystych krwi i komórek szpiku kostnego
polega na bezpośrednim podaniu preparatu genowego do organizmu
Pytanie 48
Suplementowanie pasteryzowanego mleka azotanami przeprowadza się....
. w produkcji Goudy, aby zapobiec rozwojowi bakterii heterofermentacji mlekowej
polega na podaniu preparatu doguzowo lub dootrzewnowo
aby zapobiec rozwojowi bakterii fermentacji masłowej, w przypadku sera Edam
w produkcji twarogów, aby utworzył sie bardziej zwięzły skrzep
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp