Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 33
Za hydrolizę skrobi do dekstryn jest odpowiedzialna ...
gluko-amylaza
beta-amylaza
alfa-glukanaza
alfa-amylaza
Pytanie 34
Związek CH3(CH2)2COOH jest otrzymywany fermentacyjnie z wykorzystaniem...
anaerobów fakultatywnych
bezwzględnych beztlenowców
fakultatywnych aerobów
obligatoryjnych anaerobów
Pytanie 35
W produkcji antybiotyków semisyntetycznych z grupy beta-laktamów zawierających pierścień dihydrotiazynowy wykorzystuje się...
acylazę z Pseudomonas aeruginosa
aktywność enzymatyczną Pseudomonas putida
acylazy pochodzące z grzybów niższych
aktywność enzymatyczną Pseudomonas fluorescens
Pytanie 36
Związki, które uczestniczą w tworzeniu aromatu sera otrzymywane w warunkach beztlenowych metodami fermentacji i konwersji enzymatycznej to..
diacetyl
Metyloketony
kwas asparaginowy
laktony
Pytanie 37
Która z poniższych cech nie odnosi sie do przeciwciał monoklonalnych
.pochodzą z jednego klonu limfocytów T
. wykazują jednakowe lub podobne powinowactwo do antygenu
pochodzą z jednego klonu limfocytów B
. wykazuja jednakową swoistość względem danego antygenu
Pytanie 38
. Aby przywrócic zdolność krzepnięcia w mleku pasteryzowanym należy
dodać azotanów
dodac startera o odpowiedniej aktywności
dodać odpowiednich lipaz
dodać chlorku wapnia
Pytanie 39
Spośród poniższych enzymów wybierz enzymy roślinne
oksydaza glukozowa
podpuszczka
bromelaina
izomeraza glukozy
Pytanie 40
. Która z poniższych cech nie dotyczy drożdży piekarniczych?
wysoka aktywność enzymów glikolizy
wysoka aktywność alfa-glukozydazy, beta-fruktofuranozydazy
. zdolność adaptacji do szybko zmieniających się substratów w pożywce hodowlanej
. niska aktywność inwertazy