Nauka

Biotechnologia 2

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Który z poniższych produktów jest otrzymywany wyłącznie drogą biologiczną?
etanol
wszystkie wymienione
kwas cytrynowy
kwas octowy
Pytanie 18
Cechą charkterystyczną bakterii wchodzących w skład nitraginy lub azotobakteryny jest..
zdolność do wiązania azotu atmosferycznego
zdolność do mineralizacji organicznych połączeń azotu
obecność reduktazy azotanowej
zdolność do wytwarzania sideroforów
Pytanie 19
Mutanty idioforowe wykorzystuje się do otrzymywania nowych:
cefalosporyn
aminoglikozydów
monobaktamów
karbapemów
Pytanie 20
. Które z poniższych zdań nie jest prawdziwe?
beta-kwasy świadczą o starzeniu się chmielu
pektyny z chmielu odgrywają rolę koloidu ochronnego
chmiel zbierany jest przed osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej, aby nie tracił na wartości
im wyższa alkaliczność resztkowa tym większy wpływ twardości węglanowej na proces produkcyjny i wyższe pH brzeczki przy zacieraniu
Pytanie 21
Guma ksantanowa to typ polimeru:
anionowy homopolisacharyd
prosty heteropolisacharyd
rozgałęziony heteropolisacharyd
rozgałęziony homopolisacharyd
Pytanie 22
Spośród podanych niżej antybiotyków wybierz ten który ma strukturę monocykliczną.
tienamycyna
kwas klawulanowy
nokardicyna A
cefamycyna
Pytanie 23
Związek 4-węglowy, produkowany m.in przez przez Leuconostoc, podstawowy czynnik aromatu śmietany to..
aldehyd octowy
metyloketon
lakton
diacetyl
Pytanie 24
. Flavobacterium arborescens jest wykorzystywany w biotechnologii
do otrzymywania preparatów izomerazy glukozy
. do produkcji rolniczych szczepionek wzbogacających
do produkcji kwasu glukonowego
jako producent antybiotyków cytotoksycznych