Nauka

Biotechnologia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Co jest wymagane do wytwarzania na skale przemysłowa przez acylazy?
Lipidów
Cholesterolu
peptydów
Co-A
Pytanie 2
Dzieki czemu możemy zwiekszyć wydajność acylaz?
weglowodany, ph obojętne lub alkaliczn, powietrze , peptony i peptydy
dodatek kwasu fenylo- i fenoksyoctowego
dodatek kwasu fenylo- i fenoksyoctowego, cukry, ph kwasne
weglowodany,ph obojętne lub alkaliczne, brak powietrza, aminokwasy
ph obojętne lub alkaliczn, powietrze , peptony i peptydy, temp 24-30 st C
Pytanie 3
Jakie szcepy sa używane do produkcji acylaz?
Pseudomonas fluorescens
Pseudomonas melanoganum
Streptomyces clavuligeris).
Bacillus megaterium
Kluyvera citrophila
E. Coli
Nocardia lactamudrans
Bacillus brevis,
Lactobacillus salivaris,
Brevibacterium flavum
Pytanie 4
Które z pytań na temat antybiotyków są poprawne ?
Penicylina łączy sie z transpeptydazą glikopeptydowa i wzmacnia jej aktywność
Źródło azotu dla syntezy to namok kukurydziay
Tienamycyna, antybiotyk B-laktamowy produkowanyStreptomyces cattleya
Cefalosporyny posiadaja pierscien dihydrotiazynowy
Najsilniejszym monobaktanem jest nocardicyna A produkowana przez szczepy z rodzaju Nocardia
Wyróżniamy dwie penicyliny G i V
kwas klawulanowy produkowany przez Streptomyces olivaceus a kwas oliwanowy przez Streptomyces clavuligerus
Dwa etapy biosyntezy penicyliny trofofaza i idiofaza
Pytanie 5
Otrzymywanie antybiotyków.Zaznacz odpowiedzi prawidłowe.
Etapy: liofilizowana kultura- inoculum-prefermentor- fermentor produkcyjny -filtrowanie - oczyszczanie
Etapy:prefermentor-liofilizowana kultura- inoculum- fermentor produkcyjny -filtrowanie - oczyszczanie
Stosuje sie ekstrakcje, chromatografie, krystalizacje w celu wyodrebnienia produktu
Etapy:liofilizowana kultura- inoculum-prefermentor-filtrowanie - fermentor produkcyjny - oczyszczanie
Pytanie 6
Do penicylin semisyntetycznych nie należa?
ampycylina
penicylina G
amoksycylina
propenicylina
piperacylina
termoksycylina
Pytanie 7
Inhibitory blaktamaz to:
kwas klawulanowy dzialajacy z amoksycylina
piperacylina działajaca z kilomycyną
sulbaktam dzialajacy z amoksycylina
kwas klawulanowy dzialajacy z teracyklina
piperacylina działajaca z tazobaktamem
sulbaktam dzialajacy z ampicylina
sulbaktam dzialajacy z pentaliną
Pytanie 8
Acylaza penicylowa, zaznacz odpowiedzi prawidłowe:
Acylaza penicylinowa hamuje dzialanie cefalosporyn po przez przeciecie grupy hydroksyfilowej
Dwa typy : I- acylaza fenoksymetylopenicylinowa (PVA),II- acylaza fenylometylopenicylinowa(PGA)
W zależności od środkowiska acylaza hydrolizuje lub katalizuje synteze penicyliny
W środowisku kwaśnym hydrolizuje wiązanie amidowe w penicylinie
Dwa typy : I- acylaza fenoksymetylopenicylinowa (PVA),II- acylaza fenyloetylopenicylinowa(PGA)