Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Ustawienia
Nauka
Wielki test o zdrowym odżywianiu
Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Białka są rozkładane na:
A. Cukry proste
B. Wolne kwasy tłuszczowe
C. Aminokwasy
Pytanie 18
W jelicie cienkim na białka działa jaki enzym trzustkowy?
A. Trypsyna
C. Pepsyna
B. Trypsyna i chymotrypsyna
Pytanie 19
Helicobacter pylori jest najczęstszym powodem wystąpienia:
A. Próchnicy
B. Zaparć
C. Wrzodów
Pytanie 20
Jak konserwanty wpływają na zdrowie?
B. Nie są szkodliwe dla zdrowia, są prozdrowotne
C. Nie wpływają na zdrowie
A. Są szkodliwe dla zdrowia
Pytanie 21
Choroba "brudnych rąk" to:
A. Żółtaczka
B. Biegunka
C. Świerzb
Pytanie 22
Produkty bogate w białko to:
B. Chleb, mleko, jabłka
C. Sery, mięso, ryby
A. Sery, chipsy, groch
Pytanie 23
Niedobór jakiego mikroelementu prowadzi do anemii?
A. Magnezu
C. Fosforu
B. Żelaza
Pytanie 24
Co zapobiega próchnicy?
B. Chrom
C. Wapń
A. Miedź
Następne pytania
Pozostało stron: 2
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.
Aby dokończyć naukę i uzyskać dostęp do podsumowania odblokuj wyświetlanie reklam lub skubskrybuj plan Memorizer+