Nauka

test zbożowy

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 65
Co jest celem mieszania mąki pasażowej?
Ujednolicenie jakości i barwy mąki
Redukcja zawartości białka
Oczyszczanie z zanieczyszczeń
Zwiększenie ilości skrobi
Pytanie 66
Jak nazywa się proces rozdzielenia bielma od okrywy owocowo-nasiennej?
Mlewo
Fermentacja
Bruzdowanie
Wytłaczanie
Pytanie 67
Ile gatunków mąki można uzyskać w młynie żytnim 9-pasażowym?
10-12
15-18
5-7
20-25
Pytanie 68
Co jest odpowiedzialne za zabezpieczanie zarodka w ziarnie?
Kleik
Bielmo
Okrywa owocowo-nasienna
Bródka
Pytanie 69
Co może wpływać na barwę ziarna?
Wóda
Skrobia
Chlorofile i antocjany
Bródka
Pytanie 70
Jakie substancje dominuje w bielmie?
Tłuszcze
Skrobia
Substancje mineralne
Białka glutenowe
Pytanie 71
Co znajduje się pod okrywą owocowo-nasienną?
Bródka
Skrobia
Bielmo
Korzenie
Pytanie 72
Jak nazywa się rowek na powierzchni ziaren pszenicy i żyta?
Bródka
Bielmo
Warstwa aleuronowa
Bruzdka