Nauka

test zbożowy

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Jakie są główne zadania odsiewaczy?
Zwiększenie wilgotności mąki
Oddzielanie frakcji mąki
Redukcja zawartości skrobi
Usuwanie białka z mąki
Pytanie 50
Co wpływa na typizację mąki?
Zawartość popiołu
Zawartość skrobi
Wilgotność mąki
Zawartość glutenu
Pytanie 51
Co wpływa na jakość mąki w końcowym etapie produkcji?
Barwa skrobi
Barwa skrobi
Ilość zarodków w mące
Stopień rozdrobnienia
Pytanie 52
Jakie są główne etapy produkcji kasz?
Mielenie i fermentacja
Czyszczenie i przechowywanie
Przygotowanie ziarna do przerobu i właściwy przerób
Odsiewanie i pakowanie
Pytanie 53
Jaki proces stosuje się w celu usunięcia zanieczyszczeń z ziarna?
Mieszanie
Sortowanie i czyszczenie
Hydratacja
Fermentacja
Pytanie 54
Dlaczego kondycjonowanie ziarna kaszowego jest istotne?
Usuwa wszystkie plewy
Powoduje rozkład białek
Poprawia smak i zapach oraz przyswajalność składników odżywczych
Zwiększa wilgotność ziarna
Pytanie 55
Jakie zabiegi stosuje się przy przerobie ziarna na kaszę?
Mielenie i przesiewanie
Podgrzewanie i rozdrabnianie
Obłuskiwanie, obtaczanie, sortowanie, krajanie
Fermentacja i wędzenie
Pytanie 56
Jakie są główne typy kasz w zależności od stopnia przerobu?
Kasze gruboziarniste, łamane i drobne
Kasze pieczone i surowe
Kasze pszenne i żytnie
Kasze suche i mokre