Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Ustawienia
Nauka
test zbożowy
Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Jakie są główne zadania odsiewaczy?
Zwiększenie wilgotności mąki
Oddzielanie frakcji mąki
Redukcja zawartości skrobi
Usuwanie białka z mąki
Pytanie 50
Co wpływa na typizację mąki?
Zawartość popiołu
Zawartość skrobi
Wilgotność mąki
Zawartość glutenu
Pytanie 51
Co wpływa na jakość mąki w końcowym etapie produkcji?
Barwa skrobi
Barwa skrobi
Ilość zarodków w mące
Stopień rozdrobnienia
Pytanie 52
Jakie są główne etapy produkcji kasz?
Mielenie i fermentacja
Czyszczenie i przechowywanie
Przygotowanie ziarna do przerobu i właściwy przerób
Odsiewanie i pakowanie
Pytanie 53
Jaki proces stosuje się w celu usunięcia zanieczyszczeń z ziarna?
Mieszanie
Sortowanie i czyszczenie
Hydratacja
Fermentacja
Pytanie 54
Dlaczego kondycjonowanie ziarna kaszowego jest istotne?
Usuwa wszystkie plewy
Powoduje rozkład białek
Poprawia smak i zapach oraz przyswajalność składników odżywczych
Zwiększa wilgotność ziarna
Pytanie 55
Jakie zabiegi stosuje się przy przerobie ziarna na kaszę?
Mielenie i przesiewanie
Podgrzewanie i rozdrabnianie
Obłuskiwanie, obtaczanie, sortowanie, krajanie
Fermentacja i wędzenie
Pytanie 56
Jakie są główne typy kasz w zależności od stopnia przerobu?
Kasze gruboziarniste, łamane i drobne
Kasze pieczone i surowe
Kasze pszenne i żytnie
Kasze suche i mokre
Następne pytania
Pozostało stron: 4
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.
Aby dokończyć naukę i uzyskać dostęp do podsumowania odblokuj wyświetlanie reklam lub skubskrybuj plan Memorizer+