Nauka

test zbożowy

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 25
Jakie kasze produkuje się z prosa?
Kasza jaglana
Kasza perłowa
Kasza gryczana
Kasza manna
Pytanie 26
Które kasze wymagają procesu obłuskiwania?
Kasza gryczana prażona
Kasza perłowa i kasza jaglana
Kasza owsiana i kasza ryżowa
Kasza manna i kasza kukurydziana
Pytanie 27
W jaki sposób poprawia się trwałość kasz?
Przechowując w niskiej temperaturze i odpowiednich warunkach wilgotności
Usuwając całą skrobię
Wprowadzając dodatkowe białko
Dodając konserwanty
Pytanie 28
Jakie są zalety kasz z żyta i jęczmienia?
Mają wysoką zawartość glutenu
Są bogate w tłuszcze
Nie zawierają żadnych witamin
Zawierają dużą ilość błonnika i minerałów
Pytanie 29
Dlaczego kasze pełnoziarniste są uważane za bardziej wartościowe?
Bo są lżejsze do przechowywania
Ponieważ zawierają więcej skrobi
Ponieważ są szybciej gotowe do spożycia
Bo mają więcej błonnika, witamin i minerałów
Pytanie 30
Jakie kasze są najlepszym źródłem białka roślinnego?
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza kukurydziana i kasza jęczmienna
Kasza gryczana i kasza owsiana
Kasza manna i kasza ryżowa
Pytanie 31
Co jest głównym celem przemiału ziarna zbóż?
Zmniejszenie ilości białka
Usunięcie skrobi
Zwiększenie ilości tłuszczu w ziarnie
Uzyskanie mąki o pożądanej granulacji i składzie
Pytanie 32
Jakie zboże jest najczęściej używane do produkcji mąki?
Kukurydza
Żyto
Pszenica
Nasienie
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp