Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Ustawienia
Nauka
test zbożowy
Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Jaki proces poprawia trwałość produktów zbożowych
Obróbka hydrotermiczna
Usuwanie glutenu
Fermentacja
Mielenie
Pytanie 18
Jaka kasza powstaje z kukurydzy?
Kasza kukurydziana
Kasza jęczmienna
Kasza perłowa
Kasza manna
Pytanie 19
Jakie zboże jest głównym surowcem do produkcji płatków owsianych?
Żyto
Jęczmień
Pszenica
Owies
Pytanie 20
Jakie kasze charakteryzują się najwyższą zawartością błonnika?
Kasza jaglana i kasza perłowa
Kasza ryżowa i kasza owsiana
Kasza manna i kasza kukurydziana
Kasza gryczana i kasza jęczmienna
Pytanie 21
Jakie są podstawowe surowce do produkcji kasz?
Kukurydza i soja
Tylko pszenica i żyto
Ziarna zbóż kaszowych, np. jęczmień, gryka, proso
Tylko ryż
Pytanie 22
W jaki sposób przygotowuje się kaszę gryczaną prażoną?
Poddając kaszę działaniu wysokiej temperatury
Susząc na słońcu
Mocząc w wodzie
Fermentując przez kilka dni
Pytanie 23
Jaki wpływ na wartość odżywczą kasz ma kondycjonowanie hydrotermiczne?
Usuwa wszystkie witaminy
Zwiększa przyswajalność składników odżywczych
Zmniejsza ilość błonnika
Powoduje fermentację skrobi
Pytanie 24
Jakie są główne czynniki wpływające na jakość kaszy?
Zawartość tłuszczu
Ilość glutenu
Proces fermentacji
Kolor, kształt, wilgotność
Następne pytania
Pozostało stron: 8
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.
Aby dokończyć naukę i uzyskać dostęp do podsumowania odblokuj wyświetlanie reklam lub skubskrybuj plan Memorizer+