Nauka

test zbożowy

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Jakie znaczenie ma ilość glutenu w mące pszennej?
Zwiększa trwałość mąki
Nie ma znaczenia
Obniża kaloryczność mąki
Wpływa na właściwości wypiekowe
Pytanie 10
Co jest głównym składnikiem odżywczym mąki pszennej?
Tłuszcze
Skrobia
Białko
Błonnik
Pytanie 11
Jakie kasze są produktem ubocznym przemiału pszenicy?
Kasza pszenna
Kasza jęczmienna
Kasza jaglana
Kasza manna
Pytanie 12
Co oznacza termin „mąka pełnoziarnista”?
Mąka zawierająca tylko skrobię
Mąka niskiej jakości
Mąka pozbawiona białka
Mąka uzyskana z całego ziarna, łącznie z otrębami i zarodkiem
Pytanie 13
Co wpływa na barwę mąki?
Zawartość popiołu
Ilość skrobi
Ilość tłuszczu
Ilość mikroorganizmów
Pytanie 14
Jakie są podstawowe rodzaje mąki pszennej?
Tylko razowa
Perłowa, drobnoziarnista, średniziarnista
Chlebowa, Do pizzy, kulinarna
Chlebowa, tortowa, razowa
Pytanie 15
Co oznacza wysoka zawartość popiołu w mące?
Mąka ma wyższą wilgotność
Mąka jest bogata w tłuszcze
Mąka pochodzi z zewnętrznych warstw ziarna
Mąka zawiera więcej glutenu
Pytanie 16
Jakie właściwości ma mąka typu 2000?
Jest pełnoziarnista i bogata w błonnik
Jest bardzo drobna
Jest biała i lekka
Jest pozbawiona białka
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp