Nauka

Kosmetyki 2024

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Monoestry gliceryny i kwasów tłuszczowych, jak np. Glyceryl Stearate należą do:
emulgatorów jonowych w/o
emulgatorów niejonowych w/o
emulgatorów niejonowych o/w
emulgatorów jonowych o/w
Pytanie 18
Istotnym czynnikiem wpływającym na przenikanie substancji aktywnej przez skórę jest lipofilowość substancji. Miarą lipofilowości jest:
logarytm dziesiętny ze współczynnika przenikania stratum corneum/nośnik
logarytm dziesiętny ze współczynnika podziału oktanol/woda
logarytm dziesiętny ze współczynnika lepkości nośnika
logarytm dziesiętny ze współczynnika dyfuzji w stratum corneum
Pytanie 19
Na podstawie HLB możemy przewidzieć zastosowanie surfaktantów. Związki, których wartość HLB mieści się w przedziale 3-6, mogą znaleźć zastosowanie jako:
emulgatory o/w
solubilizatory
emulgatory w/o
środki przeciwpienne
Pytanie 20
Które z niżej podanych produktów kosmetycznych stanową przykłady układów jednofazowych:
pianki do golenia
toniki
kremy nawilżające
klarowne żele do mycia
Pytanie 21
Reguła Bancrofta mówi, że „fazą ciągłą w emulsji jest faza, w której emulgator lepiej się rozpuszcza”. Jeżeli do zemulgowania układu jako emulgatora użyjemy Laureth 20 to otrzymamy:
emulsję typu w/o
emulsję wielokrotną
nanoemulsję
emulsję typu o/w
Pytanie 22
Niestabilność układu emulsyjnego może objawiać się poprzez m.in. zjawisko śmietanowania. Który z niżej wymienionych czynników wpływa na szybkość sedymentacji cząstek sferycznych w ośrodku o dużej lepkości jakim jest emulsja?
Lepkość fazy ciągłej
Temperatura procesu emulgowania
Czas emulgowania
Gęstość fazy zewnętrznej
Pytanie 23
Kierując się teorią „skierowanego klina” można powiedzieć, że mydła metaliczne, tj. stearynian wapnia będzie stabilizowały:
emulsje wielokrotne o/w/o
emulsje typu w/o
emulsje wielokrotne w/o/w
emulsje typu o/w
Pytanie 24
Kierując się teorią „skierowanego klina” można powiedzieć, że mydła, tj. stearynian trietanoloaminy będą stabilizowały:
emulsje wielokrotne w/o/w
emulsje wielokrotne o/w/o
emulsje typu w/o
emulsje typu o/w