Nauka

Ciekawa chemia 3, estry i tłuszcze

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 25
Reakcja addycji w tłuszczach
odbarwienie roztworu manganianu(VII) potasu
odbarwienie wody bromowej
odbarwienie chlorku miedzi
utwardzanie tłuszczu
zmydlanie tłuszczu
produkcja tłuszczów sztucznych
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
Pytanie 26
Wodę bromową i roztwór manganianu(VII) potasu odbarwiają:
tylko tłuszcze nasycone
tylko tłuszcze nienasycone
wszystkie tłuszcze
tłuszcze nie odbarwiają
Pytanie 27
Tłuszcze roślinne pozyskuje się poprzez:
tłoczenie na gorąco
ekstrakację
zmaślanie
tłoczenie na zimno
rafinację
Pytanie 28
Tłoczenie na zimno:
olej niezdatny do spożycia
niewielka ilość oleju
olej niskiej jakości
olej wysokiej jakości
dużo oleju
Pytanie 29
Tłoczenie na gorąco
niewielkie ilości oleju
wydostają się również składniki niepożądane
olej czysty i jasny
po tłoczeniu olej trzeba poddać rafinacji
Pytanie 30
Ekstrakacja polega na:
wyodrębnieniu tłuszczu z całego surowca zwierzęcego za pomocą kwasów karboksylowych
wyodrębnienie tłuszczu z rozdrobnionego surowca roślinnego za pomocą kwasu siarkowego(IV)
potem rozpuszczalnik się usuwa poprzez destylacje
tłuszcz oczyszcza się poprzez rafinację
potem kwas oddziela się za pomocą destylacji
wyodrębnieniu estrów z jabłek i wiśni, aby uzyskać kompot
wyodrębnieniu tłuszczu z rozdrobionego surowca roślinnego za pomocą rozpuszczalników
Pytanie 31
Zaznacz prawdziwe zdania:
tłuszcze ciekłe tworzą z wodą emulsje
tłuszcze stałe i ciekłe nie rozpuszczają się w wodzie
tłuszcze stałe topią się w niskiej nieokreślonej temperaturze
masło otrzymujemy z rzepaku
tłuszcze nasycone z wodą tworzą farby
tłuszcze stałe z wodorem tworzą emulsje
tłuszcze ciekłe mieszają się z wodą
wszystkie tłuszcze mają taką samą barwę i taki sam zapach
tłuszcze stałe i ciekłe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
tłuszcze ciekłe nie mieszają się z wodą
tłuszcze stałe są trudno topliwe, udaje się to tylko przy 230 stopniach C
tłuszcze rozpuszczają się w wodzie
wszystkie tłuszcze mają charakterystyczne barwy i zapachy
masło otrzymujemy z mleka krowiego w wyniku zmaślania śmietany
Pytanie 32
Spalanie tłuszczów w komórkach w uproszczeniu wygląda:
tłuszcz + tlen ->(enzymy) CO2 + woda + energia
tłuszcz + woda ->(enzymy) CO2 + energia
tłuszcz + CO2 ->(enzymy) tlen + energia
tłuszcz ->(enzymy) tlen + woda + energia
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp