Nauka

Biochemia I - 1

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Ktore z poniższych stwierdzeń dotyczących białek błonowych są prawdziwe? Wybierz co najmniej jedną odpowiedź
Rodopsyna bakteryjna jest białkiem peryferyjnym
Zadna odp nie jest poprawna.
Aspiryna blokuje aktywność kanału potasowego
Obecność helis transbłonowych w białku nie można przewidzieć na podstawie jego sekwencji aminokwasowej
Białka błonowe mają ściśle określoną orientację ponieważ są dostarczane od strony cytozolowej komorki.
Pytanie 50
Zaznacz poprawne odp dotyczące enzymow:
Zmniejszają szybkosć r-r od 10 do 10^6 raza
Coś o ich specyficzności, że objawia się ona tym, że przeprowadzają jakąś określoną reakcję lub reakcję blisko spokrewnioną i tym, że mogę WYBIERAĆ (?!) substrat
Żadna odp nie jest poprawna.
Zwiekszają szybkość reakcji od 10 do 10^6 w stosunku do reakcji niekatalizowanej.
Pytanie 51
Ktora odpowiedź jest poprawna? Enzymy...:
nie zmieniają czy też nie wpływają na delta G
wpływają na szybkośc reakcji, obniżają energię aktywacji
podwyższają delta G
obniżają delta G
Pytanie 52
Ktore w poniższych stwierdzeń dotyczących fosforylacji białek są prawdziwe?
Podczas fosforylacji dochodzi do transferu najbardziej zewnętrznej ϒ reszty fosforanowej z odpowiedniego nukleotydu na substrat pełniący rolę akceptora
Reakcja defosforylacji i fosforylacji są termodynamicznie korzystne.
Donorem grupy fosforanowej w reakcji fosforylacji białka może być albo ATP ale nie ADP lub AMP
Fosfatazy białkowe są fosfotransferazami ponieważ usuwają grupy fosforanowe ze zmodyfikowanych białek
Pytanie 53
Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają drugiej zasadzie termodynamiki?
Powyższy zapis oznacza że enzym E łączy się z substratem S i powstaje kompleks ES, a szybkość tej reakcji w [mol/s] wynosi k1 /k-1
Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się
Model ten spełniony jest tylko w warunkach osiągniecia stanu równowagi dynamicznejP
Model ten spełniony jest tylko wtedy, gdy możemy zaniedbać reakcje o stałej k1>>>>k2
Model ten spełniony jest tylko dla prędkości początkowych reakcji katalizowanej enzymatycznie, gdy reakcje powstawania produktu P z kompleksu ES jest nie odwracalna
Model ten zakłada że k1[E][S]= (k1+k2[ES])
Model ten spełniony jest tylko dla enzymów dla których k-2>>>
Pytanie 54
Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają pierwszej zasadzie termodynamiki?
Reakcja może zająć spontanicznie jeśli …. Gibbsa jest ujemna
Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła.
Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się
Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
Pytanie 55
Które ze stwierdzeń dotyczących termodynamiki reakcji katalizowanych enzymatycznie są prawdziwe?
Dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H’>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (delta S’>0) ułatwia spontaniczność reakcji.
Jezeli delta Go’ reakcji wynosi 0, to stężenia wszystkich reagentów w stanie równowagi wynoszą 1M
Jeżeli delta G’ reakcji wynosi zero, to w układzie niezachodzi przekształcanie reagentów w żadną stronę
delta G’ jest różnicą między entalpią swobodną produktów I substratów reakcji, dlatego niezależy od drogi reakcji, ani jej molekularnego mechanizmu
Ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji, oznacza że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkościąP
Pytanie 56
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury białek są poprawne?
Amfipatyczność harmonijki B polega na podobnej polarności aminokwasów znajdujących się na obu jej końcach
Struktura 4-rzędowa odnosisię do białek składających się tylko z 4 łańcuchów polipeptydowych
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
Białko może składać się z kilku podjednostek globularnych zwanych domenami
W środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofobowe do wnętrza cząsteczki