Nauka

BIOCHEMIA 1

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Co jest prawdą na temat wiązań wodorowych?
Jest osłabione w środowisku wodnym
jego energia jest odwrotnie proporcjonalna do odległości między atomami
każdy atom wiązany kowalencyjnie z atomem wodoru może być donorem
ma charakter ściśle ukierunkowany
Skuteczność oddziaływania zależy od komplementarności przestrzennej
wymaga środowiska wodnego
Pytanie 50
Które z informacji dotyczących przeciwciał poliklonalnych oraz monoklonalnych są prawdziwe?
Przeciwciała mono posiadają 1 miejsce wiązania epitop, podczas gdy poli- 2 takie miejsca
Przeciwciała czyli immunoglobulina jest białkiem syntezowanym przez zwierzęta w odpowiedzi na obecność obcej substancji zwanej antygenem
Przeciwciała poliklonalne są produkowane przez wykorzystanie komórek szpiczaka mnogiego, podczas gdy źródłem przeciwciał monoklonalnych jest surowica immunizowanych zwierząt
Żadna z powyższych
Przeciwciała monoklonalne rozpoznają 1 epitop antygenu, podczas gdy przeciwciała poliklonalne rozpoznają rożne epitopy tego samego antygenu
Pytanie 51
Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury białek są poprawne?
Warunkiem stabilizowania struktury białka przez wiązania van der Waalsa jest ciasne upakowanie aminokwasów
białko może składać się z kilku podjednostek globularnych zwanych domenami
W środowisku wodnym łańcuch polipeptydowy zwija się chowając boczne łańcuchy hydrofobowe do wnętrza cząsteczki
ąsteczki d) Amfipatyczność harmonijki B polega na podobnej polarności aminokwasów znajdujących się na obu jej końcach
Struktura 4-rzędowa odnosi się do białek składających się tylko z 4 łańcuchów polipeptydowych
Pytanie 52
Które ze zdań dotyczących mostków disiarczkowych są poprawne?
podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczowych
powstają wyłącznie pomiędzy osobnymi łańcuchami polipeptydowymi białek wielopodjednostkowych takich jak przeciwciała.
są wiązaniami kowalencyjnymi, które mogą zostać zniesione przez działanie takich substancji jak: betamerkaptoetanol, dinitrotroitol, mocznik,
powstają przez redukcję grup sulfhydrylowych,
stabilizują głównie strukturę drugorzędową białka