Nauka

Patojapy 1

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Zespół Gorlina-Goltza prawidłowo opisują i. Jest to zespół uwarunkowany genetycznie ii. Charakteryzuje się między innymi mnogim występowaniem torbieli zębopochodnych iii. Objawy występujące w tym zespole pogrupowano w kryteria główne i poboczne iv. Torbiele, które występują w zespole wysłane są nabłonkiem wielowarstwowym płaskim nierogowaciejącym
1, 2
Wszystkie odpowiedzi prawidłowe
1, 2, 3
1, 3
2, 3, 4
Pytanie 2
Ziarniniak naczyniasty – wskaż prawidłowe
a. Występuje tylko w obrębie jamy ustnej
b. Intensywnie rośnie pod wpływem hormonów
e. Prawidłowe A i B
d. Może ulegać transformacji złośliwej
c. Nie ma tendencji do nawrotów
Pytanie 3
Przyczyny stanów zapalnych w obrębie stawu skroniowo-żuchwowego mogą być: i. Urazowe ii. Bakteryjne iii. Nowotworowe iv. Starcie zębów v. Reumatoidalne
3, 4, 5
1, 2, 3, 4
1, 3, 5
1, 2, 5
2, 3, 5
Pytanie 4
Mięsak Kaposiego – wskaż prawidłowe:
e. Żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
c. Zmiany są obecne tylko w jamie ustnej
d. Prawidłowe A i B
a. Często występuje u starszych mężczyzn
b. Może być związany z HIV
Pytanie 5
Najczęstszymi powikłaniami próchnicy zębów są:
Wszystkie wyżej wymienione
Zapalenie miazgi zęba
Zapalenie okołowierzchołkowe
Tylko A i B
Ropień okołowierzchołkowy
Pytanie 6
Strefa demineralizacji w przebiegu próchnicy zębiny charakteryzuje się:
Działaniem kwasu przed inwazją bakterii
Wszystkie wyżej wymienione czynniki są błędne
Powstaniem ogniska rozmiękania
Wszystkie wyżej wymienione czynniki mają wpływ na powstanie strefy demineralizacji
Inwazją bakterii
Pytanie 7
Próchnica wtórna powstaje:
b. W dnie wypełnienia
e. Tylko A i B prawidłowe
d. Wszystkie prawidłowe
a. Wokół brzegu wypełnienia
c. Nad wypełnieniem
Pytanie 8
Na powstanie i rozwój próchnicy zębów wywierają wpływ następujące czynniki:
Mikroorganizmy płytki nazębnej
Wszystkie prawidłowe
Substrat (np. cukier
Czas trwania procesu
Podatna powierzchnia zęba