Nauka

S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 41
. Przy oświetleniu jednego oka zwęża się również źrenica drugiego nieoświetlonego . Zjawisko to nazywamy;
Reakcją optokinetyczną
Ruchami sakadycznymi
Reakcją konsensualną
Astygmatyzmem
Pytanie 42
Receptory błonowe związane z odbierane smaków gorzkiego, słodkiego, umami to:
Receptory serpentynowe aktywujące fosfolipazę C, będące produktami dwóch rodzin genów T1R i T2R
Kanały jonowe bramkowane chemicznie różnie dla każdego ze smaków
Trzy różne typy receptorów związane z białkami G i aktywujące cyklazę adenylową
Dla gorzkiego to kanał jonowy, dla słodkiego i umami receptory związane z białkami G
Pytanie 43
Receptory odbierające wrażenia o smaku gorzkim działają za pośrednictwem:
Kanałów sodowych
Podwyższenie ilości camp jako drugiego przekaźnika
Obniżeniem ilości camp jako drugiego przekaźnika
Drugiego przekaźnika- DAG
Pytanie 44
Receptory wolno adaptujące to
Baroreceptory, chemoreceptory kłębków szyjnych i aortalnych
Zimna i dotyku
Dotyku i węchu
Wrzecionka nerwowomięśniowe, węchu
Pytanie 45
Receptory woreczka i łagiewki odp za odbieranie informacji o:
D) A i C
B) przyspieszeniu kątowym
C) przyspieszeniu liniowym
A) pozycji głowy
Pytanie 46
. Receptory związane z odbieraniem smaku kwaśnego są:
Kanałami jonowymi bramkowanymi napięciem
Kanałami jonowymi bramkowanymi ligandem
Połączeniami szczelinowymi
Receptorami związanymi wyłącznie z białkami G
Pytanie 47
Rockman zgłasza obustronne pogorszenie słuchu. Co mu się stało?
Uszkodzenie komórek rzęskowych zewnętrznych
Uszkodzenie błony bębenkowej
Uszkodzenie komórek rzęskowych wewnętrznych
Pytanie 48
Tritanopia to:
Ślepota na barwę zieloną
Ślepota na barwę czerwoną
Brak pręcików
Ślepota na barwę niebieską
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp