Nauka

S9 wyspecjalizowane systemy czuciowe

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Glutaminian sodu jest dodawany do potraw w celu wzmocnienia smaku umami. Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Glutaminian sodu aktywuje komórki smakowe typu III
Pytanie 18
Głuchota przewodzeniowa może być wywołana przez:
Wszystko F
Zgrubienie błony bębenkowej
Guz kąta mostowo-móżdżkowego
Uszkodzenie dróg nerwowych
Pytanie 19
Ile decybeli wynosi próg bólu dla ucha?
40
120
60
0
Pytanie 20
Jaki jest mechanizm związany z odczuwaniem smaku glutaminianu?
Receptor glutaminianu sodu to kanał dla Na+
Komórki odbierające smak umami wydzielają ATP
Glutaminian sodu aktywują komórki smakowe typu III
Jest odbierany przez komórki smakowe typu I
Pytanie 21
Jakie receptory odbierają bodźce informujące o położeniu kończyn względem siebie i tułowia?
Interoreceptory
Proprioreceptory
Eksteroreceptory
Telereceptory
Pytanie 22
Jakiej reakcji należy się spodziewać po aplikacji zimnego płynu do prawego kanału słuchowego u przytomnego pacjenta?
Szybkiego ruchu obu gałek ocznych w lewo
Szybkiego ruchu prawej gałki ocznej w prawo
Szybkiego ruchu obu gałek ocznych w prawo
Wolnego ruchu obu gałek ocznych w lewo
Pytanie 23
Jednostkę fizjologiczną czucia stanowi:
Wielkość potencjału generującego w danym receptorze
Odśrodkowe włókna czuciowe przewodzące czucie z danego obszaru
Receptor odpowiedni dla danego czucia
Dośrodkowe włókna czuciowe i receptor
Pytanie 24
Kom stanowiące 55% populacji kom zwojowych siatkówki, przewodzące z szybkością 15m/s precyzyjne widzenie kolorowe z czopków posiadające małe pola recepcyjne to komórki:
Z
Y
X
W