Nauka

21/22 1 termin

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
25.Czynnikiem pobudzającym produkcję VLDL w wątrobie są:
Spożywanie etanolu
Wysoki poziom WKT we krwi
Dieta bogata w fruktozę
Wszystkie poprawne
Pytanie 2
24 Kwasy tłuszczowe o ponad 20-węglowym łańcuchu w organizmie człowieka:
a. nie mogą być utleniane
d. są utleniane w peroksysomach a po skróceniu łańcucha w eondriach
b. są transportowane do mitochondriom po połączeniu z karnityną i tam utleniane
c. są utleniane w peroksysomach do całkowitej degradacji łańcucha
Pytanie 3
23. W LDL oksydacji może ulegać:
d. zarówno apolipoproteina B, jak i cholesterol
b. tylko apolipoproteina B
c. tylko cholesterol
a. tylko apolipoproteina E
Pytanie 4
22. Wskaż błędne zdanie dotyczące kardiolipiny:
b. to fosfolipid błony mitochondrialnej powstający z fosfatydyloetanoloaminy
a.zmniejsza przepuszczalność błony mitochondrialnej przyczyniając się do większej wydajności energetycznej oddychania komórkowego
d.występuje w wewnętrznej błonie mitochondrium
c.odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu IV kompleksu łańcucha oddechowego
Pytanie 5
21.U pacjenta z cukrzycą typu II i insulinoopornością może dochodzić do:
b. aktywacji dehydrogenazy pirogronianowej w mięśniach
a. zahamowania aktywności lipazy hormonowrażliwej w tkance tłuszczowej
c. powstawania w mięśniach nadmiaru acetylo-CoA oraz NADH
d. zmniejszenia glukoneogenezy w wątrobie
Pytanie 6
20.Wolno reagująca substancja anafilaksji (SRS-A) – jest mieszaniną leukotrienów:
A4, C4, E4
D4, B4, A4
C4, D4, E4
E4, B4
Pytanie 7
19. Źródła pokarmowe karnityny to: ® 2014
a. mięso czerwone
b. otręby pszenne
d. tłuszcz z ryb morskich
c. olej rzepakowy
Pytanie 8
18.W organizmie ludzkim karnityna (β-hydroksy-γ-trimetylomaślan) syntetyzowana jest z wykorzystaniem aminokwasów:
c. cysteiny, metioniny
d. glicyny, lizyny
b. lizyny, metioniny
a. lizyny, glicyny