Nauka

Seminarium 5

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 25
Wskaż NIEPRAWIDŁOWĄ odpowiedź. W Polsce zgodnie z rozporządzeniem w sprawie genetycznych modyfikacji żywności i pasz obowiązkiem jest etykietowanie produktów
żywności produkowanej z GMP np. olej, cukier, syrop, witamina E z soi GM itp.
nie ma obowiązku oznaczania żywności GMO lub zawierającej GMO
żywności zawierającej GM mikroorganizmy np. piwo pszenne z GM drożdżami
żywności zawierających powyżej 0,9% składników GMO
Pytanie 26
Główną obawą w spożywaniu genetycznie modyfikowanych zbóż i warzyw jest:
Obecność białek pochodzenia ludzkiego, co jest podobne do kanibalizmu
Rośliny transgeniczne negatywnie wpływają na kondycję gleby
Podejrzenie toksyczności wynikającej z obecności produktów genów chroniących rośliny przed szkodnikami
Wektory wirusowe zastosowane w tworzeniu roślin transgenicznych mają zdolność do infekowania ludzkich komórek
Pytanie 27
Do zalet szczepionek wytwarzanych w roślinach transgenicznych NIE NALEŻY:
łatwość zastosowania - wystarczy wyhodować roślinę w ogródku i zjeść
niski koszt produkcji
zmniejszone ryzyko odczynów poszczepiennych
uproszczony system aplikowania i dystrybucji
Pytanie 28
Agroinfekcja to:
metoda infekowania roślin
B. metoda otrzymywania roślin transgenicznych, w której wykorzystuje się zmodyfikowane bakterie Agrobacterium tumefaciens lub Agrobacterium rhizogenes
Hodowla roślin produkujących obce białko
Pytanie 29
rozwoj hodowli genetycznie modyfikowanych roslin opornych na szkodniki budzi obawy poniewaz
istnieje możliwość ucieczki wprowadzonych genów do innych roślin
obecność w roślinach konsumpcyjnych białek człowieka jest niesmaczna i budzi odczucie kanibalizmu
dowiedziono iż na bazie wprowadzanych do nich fragmentów ludzkiego DNA moga tworzyc sie nowe niebezpieczne wirusy niebezpieczne dla człowieka
fragmenty wprowadzonego do nich DNA mogą infekować ludzki organizm
Pytanie 30
Hodowla roślin produkujących obce białko to:
mikrohodowla
agroinfekcja
rolnictwo molekularne
rolnictwo ekologiczne
Pytanie 31
Do gatunków roślin genetycznie modyfikowanych uprawianych na świecie w największej ilości NIE należy:
Soja
Pszenica
Rzepak
Kukurydza
Pytanie 32
Roślina transgeniczna zawierająca duże ilości beta-karotenu, którą opracowano aby zmniejszyć problem niedoboru witaminy A wśród mieszkańców Azji to:
złote proso
Złote żyto
złoty ryż
złota pszenica
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp