Nauka

Biologia molekularna

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 273
Wskaż zdanie prawdziwe. Wymywanie gradientowe:
dochodzi do niej gdy temperatura układu i prędkość przepływu elementu są stałe a rozdzielone cząsteczki opuszczają moduł
polega na zastosowaniu substancji o większym powinowactwie do fazy stacjonarnej niż wcześniej z nim związana analizowana cząsteczka
polega na zmianie powinowactwa cząsteczki do fazy stacjonarnej w wyniku braku zmiany warunków procesu
polega na zmianie powinowactwa cząsteczki do fazy stacjonarnej poprzez stopniową modulacje warunków procesu
Pytanie 274
Aminokwasem glikogennym NIE JEST:
walina
lizyna
arginina
prolina
Pytanie 275
SDS czyli sodowy dodecylosiarczan:
denaturację DNA i przez opłaszczenie go nadaje mu wypadkowy ładunek dodatni co ma zastosowanie w elektroforezie DNA
powoduje zobojętnienie ujemnego ładunku RNA, co pozwala rozdzielić te cząsteczki pod względem wielkości
opłaszcza białka przez co nadaje im wypadkowy ładunek ujemny, co ma istotne znaczenie przy elektroforezie białek
jest buforem w którym przeprowadza się elektroforezę białek
Pytanie 276
Metodą izolacji białek NIE jest:
PCR w czasie rzeczywistym
wsalanie
precypitacja z użyciem soli niejonowych
precypitacja z użyciem soli jonowych
Pytanie 277
Ogniskowanie izoelektryczne jest to metoda:
elektroforezy DNA w gradiencie pH, która umożliwia rozdział ze względu na masę
elektroforezy białek w gradiencie pH, który umożliwia rozdział ze względu na punkt izoelektryczny
elektroforezy białek w gradiencie pH, która umożliwia rozdział ze względu na masę
elektroforeza w gradiencie pH stosowana rutynowo do rozdzielenia białek od DNA i RNA
Pytanie 278
Wskaż zdanie PRAWIDŁOWE. Białka są:
polimerami L-glutaminy
polimerami L-aminokwasów
polimerami D-aminokwasów
prostymi związkami chemicznymi pełniącymi skomplikowane funkcje
Pytanie 279
Struktura I rzędowa białka utrzymywana jest przy pomocy:
wiązań jonowych
wiązań peptydowych
Sił van Der Waalsa
Wiązań wodorowych
Pytanie 280
Chromatografii używamy do oczyszczania i/lub wykrywania:
cukrów, lipidów, białek, kwasów nukleinowych
wyłącznie cukrów
wyłącznie kwasów nukleinowych
wyłącznie białek