Nauka

K1/T1-2/19

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 57
Gamma-karboksylacji ulegają:
czynniki krzepnięcia VII, IX, X
białko S, białko C, osteonektyna
białko G i kolagen
gamma-karboksyglutaminian
Pytanie 58
Białko przeznaczone do degradacji ulega:
polirybozylacji
poliubikwitynacji
glikozylacji
fosforylacji
Pytanie 59
Epimerami są:
glukoza i fruktoza
ryboza i arabinoza
ryboza i rybuloza
galaktoza i ryboza
Pytanie 60
Zaznacz zdanie FAŁSZYWE o kwasach tłuszczowych:
większość nienasyconych kwasów tłuszczowych tworzy izomery typu trans
ze wzrostem długości łańcucha węglowego rośnie temperatura topnienia kwasów tłuszczowych
kwas arachidonowy jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym
do omega 6 należy m.in kwas linolowy i arachidonowy
Pytanie 61
Białka fibrylarne są:
ich stosunek osiowy jest mniejszy od 10
nierozpuszczalne w wodzie i roztworach soli
należą do gamma-globulina
nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w roztworach soli o niskim stężeniu
Pytanie 62
Metoda rozdziału białek przy niewielkiej różnicy pI i podobnej masie cząsteczkowej:
chromatografia powinowactwa
elektroforeza po uprzedniej denaturacji białek
ogniskowanie izoelektryczne
chromatografia wysokociśnieniowa
Pytanie 63
W DNA jest 20% cytozyny, ile jest tam adeniny?
10%
30%
40%
20%
Pytanie 64
Alfa-amanityna:
działa u prokariota jako inhibitor transkrypcji
to inhibitor transkrypcji i eukariota, blokuje polimerazę II
to inhibitor u eukariota i prokariota
inhibitor replikacji u eukariota
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp