Nauka

Specyficzność substratowa enzymów trawiennych cz. I

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Jakie procesy fizjologiczne wspomagają pracę enzymów trawiennych?
procesy adhezyjne
skurcze perystaltyczne przewodu
procesy emulgacyjne
wydzielanie kwasu solnego
oddychanie komórkowe
Pytanie 2
Jakie pH ma ślina?
7,1-10,4
2,3-5,6
5,8-7,1
5,3-6,1
Pytanie 3
Jakie substancje wchodzą w skład śliny? Wybierz z podanych
mocznik
gazy (CO2, N2, O2)
mucyna
jony organiczne (reszty kwasów karboksylowych, aminy)
jony nieorganiczne (takie jak jony wapnia, sodu, magnezu czy potasu)
pepsyna
Pytanie 4
Do jakiej grupy hydrolaz należy amylaza ślinowa? Jaka jest jej funkcja?
kataliza reakcji hydrolizy glikogenu do glukozy
hydrolaz esterazowych
hydrolaz glikozydowych
kataliza reakcji hydrolizy skrobi do maltozy
Pytanie 5
Amylaza ślinowa- zaznacz zdania prawdziwe.
katalizuje rozkład wiązania β-1,4-glikozydowego tylko cukrów formy D
katalizuje rozkład wiązania peptydowego
jego optimum przypada w zakresie wartości pH=7.0
wyjątkiem od reguły jej aktywności katalitycznej jest maltoza
amylazy (endoamylazy) wykazują specyficzność substratową wobec konformacji rozkładanego wiązania
katalizuje rozkład wiązania α-1,4-glikozydowego tylko cukrów formy D
Pytanie 6
Jaką funkcję pełnią aniony wodorowęglanowe oraz wodorofosforanowe w ślinie?
nadaje ślinie lepkości
stanowią roztwory buforowe
uczestniczą w procesie aktywowania amylazy ślinowej
Pytanie 7
Lizozym- zaznacz zdania prawdziwe
znajdują się w liposomach
posiada właściwości transglikozylujące
rozkłada wiązanie glikozydowe α między kwasem N-acetylomuraminowym a N-acetyloglukozaminą
inaczej muramidaza
rozkłada wiązanie glikozydowe β między kwasem N-acetylomuraminowym a N-acetyloglukozaminą
Pytanie 8
Jakie pH ma sok żołądkowy? Co wchodzi w skład soku żołądkowego?
pepsyna, podpuszczka, lipaza żołądkowa, mucyny, HCl (aq), ptialina
pepsyna, podpuszczka, lipaza żołądkowa, mucyny, HCl (aq)
pH ~ 2,1-5,0
pH ~ 0,9-1,5
pepsyna, podpuszczka i lipaza żołądkowa, ptialina