Nauka

Lipidy i błony biologiczne - biochemia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp
Pytanie 1
Wybierz z poniższych funkcje lipidów
przekaźniki 2 rzędu
magazyn wody
cząsteczki paliwowe
elementy błon biologicznych
zwiększają różnorodność proteomu
przenośniki informacji genetycznej
Pytanie 2
Połącz w pary odpowiednie rodzaje lipidów z ich budową.
glikolipid
kwas tłuszczowy + glicerol + cukier
lipid izoprenowy
wielokrotność izoprenu
Wosk
kwas tłuszczowy + długołańcuchowy alkohol monohydroksylowy
fosfolipid
kwas tłuszczowy + glicerol + reszta fosforanowa + alkohol
steroidy
kwas tłuszczowy + cholesterol
Tłuszcze właściwe
kwas tłuszczowy + glicerol
Pytanie 3
Wybierz cechy NATURALNIE występujących kwasów tłuszczowych:
tylko nienasycone
wiązanie podwójne w konfiguracji trans
parzysta liczba atomów C
wiązanie podwójne w konfiguracji cis
nasycone lub nienasycone
Pytanie 4
Kwasy omega 3 i 6:
mają 3 lub 6 wiązań podwójnych
3 i 6 oznacza pozycję wiązania podwójnego od grupy karboksylowej
3 i 6 oznacza pozycję wiązania podwójnego od końca
Pytanie 5
Wybierz zdania prawdziwe dla prostaglandyn.
pochodne kwasu arachidonowego
nie są cykliczne
działają miejscowo
cykliczne 20-węglowe kwasy karboksylowe
cząsteczki sygnałowe
pochodne kwasu arachidowego
Pytanie 6
Dopasuj związek do odpowiedniej grupy pochodnych lipidów
hormon płciowy
estriadol
glikozyd nasercowy
digitoksyna
kortykosteroid
hydrokortyzon
kwas żółciowy
kwas cholowy
Pytanie 7
Terpeny:
przenośniki sygnału u zwierząt
wielokrotności jednostek izoprenowych
mają właściwości zapachowe
są przenośnikami sygnału u roślin
wielokrotności cholesterolu
Pytanie 8
Zaznacz cechy błon biologicznych:
są spolaryzowane elektrycznie
są asymetryczne
płynna dwuwarstwa lipidowa
wszystkie odpowiedzi są poprawne
występują oddziaływania niekowalencyjne między białkami i lipidami