Nauka

BCHM 2015/2016 - 2018/2019 (I T)

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 569
Które z poniższych nie jest źródłem kwasu arachidonowego:z olei roślinnych
desaturacja i elongacja łańcucha kwasu linolowego
tłuszcze zwierzęce dostarczone w diecie
dostarczone z pożywieniem oleje roślinne
destartuacja i elongacja łańcucha kwasu oleinowego
Pytanie 570
Kwas hialuronowy zlokalizowany jest w: (WW) (inne odp niż wcześniej)
mastocyty
rogówka
zastawki serca
błona maziowa stawów
sznur pępowinowy
jądro miażdżyste
chrząstka stawowa
ciało szkliste oka
Pytanie 571
Ile tłuszczów prawidłowo w diecie
<30%
<15%
Pytanie 572
Propylogalusan, butylowany hydroksyanizol (BHA), butylowany hydroksutoluen (BHT) to związki dodawane do tłuszczów jako
dodatki do żywności o działaniu przeciwutleniającym
dodatki do żywności odpowiadające za jej jełczenie
dodatki do żywności odpowiedzialne za powstawanie nadtlenków kwasów tłuszczowych podczas smazenia
dodatki do żywności zmniejszające wchłanianie nasyconych kwasów tłuszczowych
Pytanie 573
Niedobór odporności, brak limfocytów B, humoralnej i komórkowej, brak czego?
deaminaza adenozyny
fosforylazy nukleotydów purynowych
Pytanie 574
Co jest w osoczu po 3h po pełnowartościowym posiłku
glukagon
wolne kwasy tłuszczowe
norepinefryna
chylomikrony
Pytanie 575
Prawdziwe są zdania: Śluzówka żołądka: 1) pepsyna jest produkowana głównie przez komórki śluzówki żołądka w postaci nieczynnego pepsynogenu 2) chroni to przed samostrawieniem 3) rozszczepia wiązania peptydowe utworzone przez grupy aminowe aminokwasów kwaśnych i aromatycznych
1 i 3
wszystkie
1 i 2
tylko 3
Pytanie 576
Dzieci które mają defekt B oksydacji średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Po 6h bez posiłkuśpiączka. Czego jest brak w osoczu
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp