Nauka

BCHM 2015/2016 - 2018/2019 (I T)

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 169
Związkami fosforanowymi niskoenergetycznymi są estry fosforanowe (WW):
inozytolu,
cukrów prostych
glicerolu,
aminoalkoholi,
Pytanie 170
beta-oksydacji kwasów tłuszczowych w peroksysomach jest
wytworzenie drugiej grupy karboksylowej i powstanie kwasu dikarboksylowego
skrócenie łańcucha w bardzo długołańcuchowych kwasach tłuszczowych dla umożliwienia dalszej beta-oksydacji w mitochondrium
uzyskanie energii z utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie mogą wejść do mitochondrium
uzyskanie energii dla wytwarzania nadtlenku wodoru dla zwalczania drobnoustrojów przez leukocyty wielojądrzaste
Pytanie 171
Następstwem pobudzenia GLUT-2 i napływu glukozy do komórek beta wysp trzustkowych jest
zamknięcie kanałów wapniowych i depolaryzacja błony komórkowej
zamknięcie kanału potasowego i depolaryzacja błony komórkowej
żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa
otwarcie kanałów wapniowych i otwarcie kanału potasowego
Pytanie 172
Hydrazon pirydoksalu powstaje z pirydoksalu i izonikotynianu hydrazyny pod wpływem
hydrolazy pirydoksalowej
w reakcji nieenzymatycznej
dehydratazy pirydoksalowej
hydratazy pirydoksalowej
Pytanie 173
W przypadku enzymów allosterycznych serii V:
efektor allosteryczny zmniejsza wartość Vmax podwyższając wartość Km
efektor allosteryczny zwiększa wartość Vmax bez widocznego wpływu na wartość Km
efektor allosteryczny zmniejsza wartość Vmax bez widocznego wpływu na wartość Km
efektor allosteryczny zwiększa wartość Vmax obniżając wartość Km
Pytanie 174
Faza nieoksydacyjna cyklu pentozowego (WW)
wymaga pirofosforanu tiaminy
wymaga NADP.
nie podlega kontroli regulacyjnej,
regulowana jest tylko przez insulinę,
Pytanie 175
Progesteron powoduje (WW):
działanie immunosupresyjne,
nasilenie czynności skurczowej macicy,
wzrost temperatury ciała,
efekt antygonadotropowy,
obniżenie stężenia VLDL,
wzrost syntezy czynników krzepnięcia w wątrobie.
wzrost stężenia VLDL,
działanie immunostymulujące,
Pytanie 176
92. Po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany możliwe są wszystkie poniższe zdarzenia oprócz:
zwiększonej lipogenezy
fosforylacji fosforylazy glikogenowej
zwiększenie wydzielania insuliny
zmniejszenie aktywności karboksykinazy fosfoenolopirogronianowej
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp