Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 73
Marnowanie to konserwacja produktów spożywczych za pomocą
oleju
sody
octu
Pytanie 74
spożywanie zbyt dużej ilości octu może być przyczyną
kataru
gorączki
anemii
Pytanie 75
w skład mieszanki peklującej wchodzi:
cukier
sól
azotany
kwas mlekowy
kwas askorbinowy
azotyny
siarczany
pieprz
Pytanie 76
Peklowanie można przeprowadzić
na mokro
metodą mieszaną
na sucho
Pytanie 77
w wyniku peklowania utrwala się:
trwałość
stabilność struktury
zapach
barwa
smak
Pytanie 78
podczas wędzenia produkt poddaje się wpływom:
ognia
związków chemicznych zawartych w dymie
ciepła
warunków atmosferycznych
Pytanie 79
substancjami zawartymi w dymie podczas wędzenia wykorzystywane są:
związki nieorganiczne
ketokwasy karboksylowe
aldehydy
fenole
alkaloidy
epoksydy
Pytanie 80
wędzenie zimne odbywa się w temperaturze
16-22C
0-5 C
10-15C
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp