Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 65
tyndalizacja jest procesem zbliżonym do ... i przebiega przez:
suszenia, 1h
pasteryzacji 24h
pasteryzacji 48h
Pytanie 66
Proces pasteryzacji w metodzie Tyndalizacji przebiega:
3 razy
1 raz
2 razy
5 razy
Pytanie 67
celem solenia w ochronie żywności jest:
odciągnięcie wody z tkanek produktu
uniemożliwienie rozwoju drobnoustrojów
Pytanie 68
większość drobnoustrojów zostaje unieszkodliwiona przy stężeniu soli:
5-10%
15-20%
15-25%
ok 20%
Pytanie 69
analogiczne działanie cukrzenia do metody solenia można zaobserwować przy jego koncentracji powyżej
60%
10%
50%
20%
Pytanie 70
większość bakterii hamowane jest przy zawartości cukru:
10-20%
40-50%
25-35%
Pytanie 71
w przypadku drożdży jest to:
65%
50%
60%
Pytanie 72
a w przypadku pleśni:
75-80%
60-70%
10-20%