Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 33
Rozporządzenie w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i pasz oraz w w sprawie możliwości śledzenia i znakowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych pochodzi z dnia:
22 wrześnie 2005
10 Września 2003
15 lipca 2003
22 września 2003
Pytanie 34
Rozporządzenie w sprawie transgenicznego przemieszczenia organizmów genetycznie zmodyfikowanych podchodzi z dnia:
15 lipca 2013
22 września 2003
15 lipca 2003
Pytanie 35
GMF (genetycznie zmodyfikowana żywność) to żywność:
zawierająca GMO
wytworzona z GMO
składająca się z GMO
Pytanie 36
żywność GMF musi zostać oznaczona w przypadku zawartości powyżej:
9%
1%
0,9%
Pytanie 37
Wśród metod fizycznych polegających na wykorzystaniu niskich temperatur wyróżniamy
chłodzenie
zamrażanie
Pytanie 38
a wśród wysokich temperatur:
odparowanie
szuszenie
Tyndalizacja
liofilizacja
pasteryzacj
sterylizacja
Pytanie 39
liofilizacja to;
suszenie sublimacyjne wilgotnych substancji
obmywanie gazem obojętnym zamrożonych substancji
suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji
Pytanie 40
Chemiczne metody utrwalania:
wędzenie
marynowanie
kwaszenie
cukrzenie
solenie
peklowanie
zastosowanie środków konserwujących