Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 17
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
substancje wzmacniające smak
substancje aromatyzujące
białko roślinne
białko zwierzęce
kazeiniany
glutaminiany
Pytanie 18
nietradycyjne nośniki energii to:
pole magnetyczne
podczerwień
ogrzewanie omowe
mikrofale
ogrzewanie otwartym płomieniem
Pytanie 19
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
dwutlenek węgla
ciekły azot
ozon
tlenek węgla
Pytanie 20
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
napromieniowane
ogrzewanie
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
nie może być modyfikowany organizm człowieka
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
20%
50%
90%
60%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
trwałość
Pomarańczy
dojrzewanie
mięknięcie
Pomidorze
cytryny
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy