Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 137
barwnik fioletowy stosuje się do:
nabiału
mięsa
pieczywa
Pytanie 138
alkohole cukrowe otrzymuje się przez:
nitrowanie aminokwasów
odwodornienie sacharydów
uwodornienie sacharydów
Pytanie 139
Funkcje sacharozy:
słodząca
zagęszczająca
konserwująca
Pytanie 140
najmniejszą intensywność słodzącą (0,4) posiada:
laktoza
sacharoza
fruktoza
Pytanie 141
a największym:
cukier inwertowany
maltoza
fruktoza
Pytanie 142
Guma arabska służy do:
nadawania połysku owocom, kawie
składnik mas, nadaje połysk wyrobom cukierniczym
stosowane do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających
Pytanie 143
Surogat to:
witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe
namiastka żywności
białko z organizmów jednokomórkowych
Pytanie 144
Przykłady surogatu:
miód naturalny
mleko
miód sztuczny
masło
margaryna
produkty z soi
kawa zbożowa
zabielacz do kawy
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp