Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 121
do antyseptyków należy:
kwas benzoesowy i jego sól sodowa
kwas sorbowy
Natamycyna
Nizyna
Azotany i azotyny
bezwodnik kwasu siarkowego
Pytanie 122
antyoksydanty chronią produkt przed szkodliwym działaniem:
tlenu
mikroorganizmów
środków chemicznych
Pytanie 123
utlenianie tłuszczów nazywamy:
brunatnieniem
ciemnieniem
jełczeniem
Pytanie 124
jeśli chcemy przedłużyć trwałość smalca (która wynosi 1 rok) dodaje się do niego:
majeranku
pietruszki
marchewki
Pytanie 125
tokoferole, flawonoidy, wit. A należą do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
Pytanie 126
natomiast estry kwasu galusowego, butylohydroksytoluen należy do przeciwutleniaczy:
naturalnych
syntetycznych
Pytanie 127
substancje zagęszczające:
zmniejszają lepkość produktów spożywczych
zwiększają lepkość produktów spożywczych
Pytanie 128
substancje żelujące:
nadają produktom określoną teksturę przez utworzenie żelu
zwiększają lepkość produktu
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp