Twoja przeglądarka nie obsługuje JavaScript!
Ucz się szybciej
Testy
Fiszki
Notatki
Zaloguj
Ustawienia
Nauka
Inżynieria produktów żywnościowych
Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 113
witaminy, substancje mineralne, składniki bioaktywne należą do grupy:
dodatków wzbogacających
pomocniczych dodatków do żywności
substancji kształtujących cechy sensoryczne
Pytanie 114
Wśród pomocniczych dodatków do żywności wyróżniamy
gazy
substancje powierzchniowe
rozpuszczalniki ekstrakcyjne
nośniki
enzymy
ciała stałe
witaminy
Pytanie 115
możliwe zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania:
chemiczne
fizyczne
mikrobiologiczne
fizjologiczne
biochemiczne
mechaniczne
biologiczne
Pytanie 116
substancje konserwujące zapobiegają głównie przed wpływem na produkt:
drobnoustrojów
temperatury
wilgoci
Pytanie 117
do żywności nie można dodać więcej niż:
2 konserwanty
1 konserwant
3 konserwanty
można dodać ile się chce
Pytanie 118
substancje konserwujące:
muszą być łatwo usuwalne z organizmu
nie muszą być łatwo usuwalne z orgnizmu
nie mogą reagować ze składnikami żywności
mogą reagować ze składnikami żywności
Pytanie 119
antyseptyki są wytwarzane;
przez bakterie
na drodze syntezy chemicznej
Pytanie 120
Antybiotyki produkowane są:
na drodze syntezy chemicznej
przez drobnoustroje
Następne pytania
Pozostało stron: 5
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie.
Aby dokończyć naukę i uzyskać dostęp do podsumowania odblokuj wyświetlanie reklam lub skubskrybuj plan Memorizer+