Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 105
"Food ingredients" to
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki odżywcze żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki dodane do żywności
Pytanie 106
Przykładami food ingredients są
fosforany
azotany
cukier
skrobia
sól
Pytanie 107
Food constituens
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
składniki odżywcze żywności
Pytanie 108
przykładem food constituents są
żółtko
białko
woda
tłuszcz
witamina C
Pytanie 109
food compounds to:
składniki odżywcze żywności
składniki dodane do żywności
charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym) składzie (składnik naturalny)
Pytanie 110
Regulatory kwasowości, substancje konserwujące, przeciwutleniacze i synergenty należą do:
substancji przedłużających trwałość żywności
dodatków kształtujących strukturę
dodatków wzbogacających
Pytanie 111
wśród dodatków kształtujących strukturę wyróżniamy:
witaminy
substancje zagęszczające i żelujące
barwniki
regulatory kwasowości
emulgatory
Pytanie 112
substancje kształtujące cechy sensoryczne żywności to:
substancje słodzące
nośniki
aromaty i substancje smakowe
barwniki
enzymy
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp