Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 97
Najwięcej produktów możliwych do napromieniowania jest w:
krajach azjatyckich
krajach europejskich
krajach afrykańskich
Pytanie 98
Obrót utrwaloną radiacyjnie żywnością zakazany jest w:
Polsce
USA
Niemczech
Pytanie 99
W Polsce można napromieniować
Suszone warzywa
Pieczarki
Czosnek
Ziemniaki
Paprykę
Pomidory
Cebulę
Świeże warzywa
Przyprawy
Rydze
Buraki
Pytanie 100
Podstawowym wyróżnikiem oceny bezpieczeństwa substancji dodatkowych do żywności jest:
A.S.J
F.P.S
A.D.I
Pytanie 101
Współczynnik A.D.I wyraża się w jednostce
mg
mg/ kg masy ciała
g/ kg masy ciała
Pytanie 102
Rozwinięcie skrótu A.D.I:
Akceptowane roczne pobranie
Adaptatywne dzienne pobranie
Akceptowalne dzienne pobranie
Pytanie 103
"Food additive" to:
to substancja, którą wprowadza się do żywności dla osiągnięcia zamierzonych celów technologicznych.
składniki dodane do żywności
składniki charakterystyczne żywności, które występują w jego pierwotnym(naturalnym)
składniki odżywcze żywności
Pytanie 104
Przykładem food addictive są:
substancje identyczne z naturalnymi
B- karoten
fosforany
formaldehyd
formalina
skrobia modyfikowana
niektóre substancje naturalne
typowe związki chemiczne