Nauka

Inżynieria produktów żywnościowych

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 81
wędzenie ciepłe odbywa się w temperaturze
40-50C
22-40 C
61-72C
Pytanie 82
wędzenie gorące odbywa się w temperaturze:
65C
40C
45C
50C
Pytanie 83
podczas kwaszenia wykorzystywany jest (w 1-1,5%):
kwas acetylosalicylowy
kwas fosforowy
kwas mlekowy
kwas foliowy
Pytanie 84
w wyniku przerobu cukru przez bakterie powstaje
alkohol
kwas mlekowy
kwas pirogronowy
cukier
Pytanie 85
Drgania dźwiękowe stosowane są do usuwania z powietrza:
czadu
smogu
dymów
Pytanie 86
podczas użycia metod radiacyjnych:
wydziela się duża ilość ciepła
wydziela się niewielka ilość ciepła
nie wydziela się ciepło
Pytanie 87
Niskie dawki radiacyjne mieszczą się w zakresie
do 5 kilogrejów
do 1 kilogreja
1-2 kilogreja
do 10 kilogrejów
Pytanie 88
średnia dawka mieści się w zakresie:
do 1 kilogreja
10-50 kilogreja
1-10 kilogreja