Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 65
pieczywo mieszane otrzymuje się z mąki:
żytniej
pszennej i żytniej
pszennej
Pytanie 66
o pieczywie specjalnym mówimy gdy:
składnikach
zastosowaniu
Pytanie 67
podstawowym czynnikiem strukturotwórczym pieczywa jest:
gluten
pentozany
mąka
Pytanie 68
gluten powstaje podczas:
mieszania z napowietrzaniem ciasta
mieszania ciasta
napowietrzania ciasta
Pytanie 69
skórka pieczywa powinna być
ściśle zespolona z miękiszem
elastyczna
sztywna
może być lekko zabrudzona
bez zabrudzeń
Pytanie 70
miękisz powinien być:
kruszący się
sztywny
jednolity
elastyczny
nie kruszący się
Pytanie 71
smak i zapach powinien być
swoisty
Pytanie 72
gdy miękisz staje się lepki, ciągnący, pachnie miodem to jest to choroba:
ziemniaczana
kredowa