Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 49
Rozpływalność (opisująca jakość glutenu wyraża się w:
mm
g
g/cm3
Pytanie 50
elastyczność glutenu wyraża się w:
stopniach
mm
g/cm3
Pytanie 51
kwasowość mąki kształtuje się w zakresie stopni:
10-12
3-8
1-2
Pytanie 52
kasza wytwarzana jest z:
kukutydzy
żyta
wszystkich rodzajów zbóż (najczęśćiej jęczmienia)
jęczmienia
Pytanie 53
ziarna w kaszach powinny być:
równe wielkością
szkliste
mogą być różne wielkością
dobrze wykształcone (tylko z magistrem)
jednolote odmianowo
czyste
mogą być wymiksowane z innymi rodzajami ziaren
mogą być w niewielkim stopniu zanieczyszczone
Pytanie 54
wady kasz mogą wynikać ze:
złego magazynowania
wadliwego procesu technologicznego
użycia złego surowca
częstego przerzucania worka z kaszą
Pytanie 55
otręby to produkt powstały z:
ugniatania
cięcia
przemiału
Pytanie 56
otręby powstają z takich zbóż jak:
owies
pszenica
żyto
pszenżyto