Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 209
kumys zawiera
7% laktozy
7% glukozy
10% laktozy
Pytanie 210
ser powstaje
śmietanki
z mleka
z mleka i śmietanki poprzez obróbkę mechaniczną i termiczną skrzepu
Pytanie 211
Skrzep ten powstaje z:
laktozy
kazeiny
glukozy
Pytanie 212
kazeina koaguluje pod pod wpływem enzymu
podpuszczki
lizozymu
tryptofanu
Pytanie 213
wśród serów żółtych wyróżniamy
podpuszczkowe
dojrzewające
twarogi
Pytanie 214
oscypek to ser z masy:
gotowanej
parzonej
chłodzonej
Pytanie 215
edamski, gouda to rodzaje serów
szwajcarskich
angielskich
holenderskich
Pytanie 216
dodatek utwardzacza PbO do metali powoduje:
pogorszenie właściwości mechanicznych
polepszenie właściwości mechanicznych