Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 113
blanszowanie to:
początkowa fermentacja
rodzaj sterylizacji
zanóżanie warzyw we wrzątku
Pytanie 114
jako konserwanty chemiczne warzyw możemy wyróżnić:
kwas sorbowy
kwas azotowy
kwas benzoesowy
kwas askorbinowy
kwas siarkowy
Pytanie 115
zbyt ciemna barwa owoców spowodowana jest:
dodaniem antyoksydantów
enzymatycznym brunatnieniem
dodaniem barwników
Pytanie 116
temperatura przechowywania nie powinna być wyższa niż;
8 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
6 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
6 stopni jeśli mleko jest odbierane codziennie
8 stopni jeśli mleko jest odbierane rzadziej
Pytanie 117
kwasowość miareczkowa mleka powinna mieścić się w zakresie;
6,0- 7,5 stopni SH
6,6- 6,8 stopni SH
6,0- 7,5 pH
6,6- 6,8 PH
Pytanie 118
pH mleka powinna wynosić:
6,5-7,0
6,0- ,5
6,6- 6,8
Pytanie 119
gęstość mleka powinna wynosić [g/cm3]:
więcej niż 1,028
mniej niż 1,028
mniej niż 1,28
więcej niż 1,28
Pytanie 120
punkt zamarzania mleka nie powinien być wyższy niż:
0,728 C
-0,154
-0,512 C