Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 89
moszcz to:
świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny
lekko sfermentowane winogrona
zbiór kilku rodzajów winogron
Pytanie 90
wódki dzielimy na czyste i gatunkowe, gatunkowe to np.
żubrówka
Koniak
jin
Pytanie 91
wina otrzymuje się przez fermentację alkoholową:
winogron
moszczu winogronowego
skrobii
owoców
Pytanie 92
wina białe otrzymuje się poprzez:
fermentację winogron
fermentację alkoholową moszczów otrzymanych przez wytłoczenia soku z owoców
Pytanie 93
wina czerwone otrzymuje się poprzez fermentację:
miazgi (czyli całych rozdrobnionych owoców)
moszczu
Pytanie 94
moc win waha się w zakresie
8-14%
7-15%
5-10%
Pytanie 95
w zależności od ilości cukru wyróżniamy wina:
słodkie
półsłodkie
wytrawne
itd
Pytanie 96
w butelkach wina z korkiem dopuszcza się
pył korkowy
drobne zanieczyszczenia
niewielka obecność okruchów korka
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp