Nauka

Wstępny

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
stosowanie syntetycznych substancji słodzących jest ograniczone w przemyśle spożywczym ze względu na ich:
negatywny wpływ na zdrowie
nieznajomość ewentualnych powikłań
potencjalną szkodliwość
Pytanie 10
Przykłady środków słodzących;
Aspartam
Mannitol
Akritol
Awannitol
Sorbitol
Pytanie 11
Aspartam charakteryzuje się:
200 razy słodszym smakiem od sacharozy
200 razy słodszym smakiem od glukozy
100 razy słodszym smakiem od sacharozy
Pytanie 12
Miód naturalny jest produktem wytwarzanym przez pszczoły z:
spadzi
nektaru roślin
nektaru zwierząt XD
nektaru i spadzi
Pytanie 13
Miody nektarowe w większości są
jasne
pośrednie
ciemne
Pytanie 14
Miody nektarowe dzieli się ze względu na:
rodzaj kwiatu (gryczany, spadziowy, lipowy)
barwę (jasne, ciemne)
kwiatowość (jednokwiatowe, wielokwiatowe)
Pytanie 15
miody wrzosowe, lipowe, akacjowe, rzepakowe, gryczane to miody:
jednokwiatowe
wielokwiatowe
Pytanie 16
miody spadziowe mają barwę:
jasno- brunatno zielona
mniej mdłe niż miody kwiatowe
bardziej mdłe niż miody kwiatowe
ciemno- brunatno żółta
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp