Nauka

T6: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 25
Pobrana z magazynu mąka ze śladami obecności szkodników
może zostać wykorzystana do produkcji ciasta gotowanego
musi zostać przesiana dwukrotnie przed zastosowaniem
nie może być dopuszczona do produkcji
może być zastosowana do wypieków
Pytanie 26
Którego sprzętu oprócz talerzyka należy użyć do wykonania jaj poszetowych?
ceramicznej patelni i łopatki drewnianej
szerokiego garnka i łyżki cedzakowej
wysokiego garnka i gorącej szklanki
teflonowej patelni i łyżki drewnianej
Pytanie 27
Zupę krem ze szparagów należy podać
w bulionówce z łyżką stołową średnią
w filiżance z łyżką stołową dużą
w talerzu głębokim z łyżką stołową dużą
w małej filiżance z łyżeczką do mokki
Pytanie 28
Którą potrawę należy zagęścić podprawą zacieraną oraz śmietanką i żółtkami?
sos beszamelowy
sos holenderski
krem z pieczarek
barszcz ukraiński
Pytanie 29
Do przygotowania której potrawy należy stosować technikę duszenia?
karp w szarym sosie
dorsz po nelsońsku
sandacz pod beszamelem
szczupak po polsku
Pytanie 30
Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.
A
D
B
C
Pytanie 31
Który produkt jest wytwarzany z sardeli?
kawior
matias
sztokfisz
anchois
Pytanie 32
"Po wyjęciu z zaprawy oczyścić wołowinę z jarzyn, szpikować przyprawioną, pokrojoną w cienkie słupki słoniną, rzędami mijanymi, jak na szachownicy. Posolić tuż przed obróbką cieplną". Którą potrawę należy wykonać na podstawie przedstawionego przepisu?
wołowinę po angielsku
zrazy
pieczeń na dziko
sztufadę
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp