Siekaną polędwicę wołową przeznaczoną na befsztyk tatarski należy przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
1 dzień
2 godziny
8 godzin
2 dni
Pytanie 18
Która zmiana zachodzi w czasie przechowywania jaj?
żółtko maleje i staje się wypukłe
następuj e powiększenie komory powietrznej
skorupka staje się prześwitująca
białko uzyskuje galaretowatą konsystencję
Pytanie 19
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności dotyczy analizy zagrożeń i
krytycznych punktów kontroli?
QACP
HACCP
GHP
GMP
Pytanie 20
Podczas wydawania potraw nie mogą krzyżować się drogi
wydawania potraw z odbiorem brudnych naczyń
wyprodukowanych potraw z czystą zastawą stołową
produktów z czystymi narzędziami pracy
porcjowania i ekspedycji gotowych potraw
Pytanie 21
Której czynności oznaczonej znakiem zapytania brakuje w schemacie przedstawiającym technikę wykonania ziemniaków puree?
odcedzenie
blanszowanie
drążenie
chłodzenie
Pytanie 22
W kuchenkach mikrofalowych nie należy przeprowadzać obróbki cieplnej potraw w naczyniach
porcelanowych
szklanych
papierowych
metalowych
Pytanie 23
Utratę jędrności surówki z kapusty białej powoduje
obecność musztardy i oleju
maszynowe szatkowanie kapusty
szatkowanie za pomocą noża
zbyt wczesne dodanie soli i cukru
Pytanie 24
Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?
Wykryliśmy, że blokujesz reklamy na naszej stronie. Aby dokończyć naukę i uzyskać dostęp do podsumowania odblokuj wyświetlanie reklam lub skubskrybuj plan Memorizer+