Nauka

T6: Technik żywienia

Wyświetlane są wszystkie pytania.
Pytanie 9
Który zestaw urządzeń służy do rozdrabniania surowców?
młynek do mielenia cukru, dozownik do napojów
wałkownica do ciasta, kostkownica
młynek do kawy, maszyna do krojenia frytek
spulchniacz do mięsa, ubij arka
Pytanie 10
Kawę po irlandzku należy wykonać z dodatkiem
żółtka i winiaku
whiskey
cynamonu
mleka
Pytanie 11
Która metoda utrwalania ryb, przeprowadzana na zimno lub gorąco, nadaje im charakterystyczny zapach i smak?
wędzenie
marynowanie
peklowanie
suszenie
Pytanie 12
Ile dni maksymalnie należy przechowywać wyprodukowane potrawy schłodzone w czasie 90 min. do temperatury 3°C?
9 dni
7 dni
3 dni
5 dni
Pytanie 13
Magazyny środków spożywczych w zakładzie gastronomicznym należy wyposażyć
w witryny chłodnicze
w stoły chłodnicze i mroźnicze
w komory chłodnicze i zamrażalnicze
w schładziarki szokowe
Pytanie 14
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
ciecierzyca
soja
groch
soczewica
Pytanie 15
Niezbędnym warunkiem skuteczności łańcucha chłodniczego jest
powolne zamrażanie produktów na początku łańcucha do minus 20°C
niska temperatura w poszczególnych jego ogniwach
zamrożenie produktów na początku łańcucha do minus 40°C
zachowanie ciągłości prawidłowej temperatury
Pytanie 16
Do porcjowania surowego drobiu należy używać deski koloru
czerwonego
żółtego
niebieskiego
brązowego
Przejdź na Memorizer+
W trybie nauki zyskasz:
Brak reklam
Quiz powtórkowy - pozwoli Ci opanować pytania, których nie umiesz
Więcej pytań na stronie testu
Wybór pytań do ponownego rozwiązania
Trzy razy bardziej pojemną historię aktywności
Wykup dostęp